Pisteregels

Net als op de weg, gelden ook op de piste regels. Je zult geen boete krijgen als je je niet aan de regels houdt, maar voor de veiligheid van jezelf en de andere wintersporters is het wel belangrijk dat je de pisteregels kent en je er ook aan houdt. Daarnaast kan een verzekeringsmaatschappij zich bij een ongeval beroepen op de pisteregels.

1. Houd rekening met andere skiërs en snowboarders
Je dient je op en rond de piste zo te gedragen dat je anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Zorg voor beheersing van je snelheid en snowboardstijl
Je moet je op een veilige manier op de piste bewegen. Daarbij dien je je snelheid en snowboardstijl aan te passen aan je kunnen. Daarnaast moet je rekening houden met de toestand van de piste, de sneeuw- en weerscondities en de drukte op de piste.

3. Kies het juiste spoor
Wanneer je een andere skiër of snowboarder van achter nadert, dien je je spoor zo te kiezen dat je de andere skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.

4. Haal voorzichtig in
Inhalen mag op de piste aan alle kanten. Het is daarbij wel belangrijk dat je enige afstand houdt, zodat de ingehaalde skiër of snowboarder voldoende ruimte heeft om zich te bewegen.

5. Kijk uit bij oversteken en invoegen
Wanneer je, bijvoorbeeld na een stop, weer begint met snowboarden, dien je altijd naar boven en beneden te kijken of dat kan zonder daarbij anderen te hinderen. Komen er net veel mensen naar beneden, wacht dan even. Ditzelfde geldt als je een piste wilt oversteken.

6. Stop alleen op overzichtelijke plekken
Wanneer je even wilt stoppen op de piste, doe dat dan op een plaats waar andere mensen geen last van je hebben. Wil je even wachten op je vrienden, doe dit dan het liefst aan de zijkant van de piste. Ga vooral niet op plekken zitten waar je niet zichtbaar bent voor aankomende skiërs en snowboarders. Ben je gevallen op een onoverzichtelijke plek, zorg dan dat je zo snel mogelijk opstaat en naar een veilige plek gaat.

7. Klim en loop langs de zijkant van de piste
Wil je of moet je de piste weer oplopen, doe dit dan altijd aan de zijkant. Dit geldt ook voor mensen die te voet de berg beklimmen of afdalen.

8. Ken de tekens
Als je je op de piste begeeft, dien je de betekenis van tekens, signalen en markeringen te kennen en je daar ook aan te houden.

9. Hulpverleningsplicht
Bij ongevallen ben je verplicht te helpen.

10. Identificatieplicht
Op de piste ben je verplicht een legitimatiebewijs bij je te hebben. In geval van een ongeval ben je verplicht je te legitimeren, of je nu veroorzaker, slachtoffer of getuige bent.

Comments are closed.