Snowboard kiezen

Soorten snowboards

Om te kunnen snowboarden, heb je natuurlijk een snowboard nodig. Bij het kiezen van een snowboard is het goed te weten dat er verschillende soorten snowboards zijn, met ieder zijn kenmerkende eigenschappen.

Freestyle

Freestyle snowboards zijn, zoals de naam al doet vermoeden, zeer geschikt voor gebruik in funpark en halfpipe. De meeste freestyle snowboards zijn twin-tip, dat wil zeggen dat de nose en tail (voor- en achterkant) er hetzelfde uitzien qua breedte en vorm. Deze snowboards zijn zeer geschikt voor beginners, omdat ze over het algemeen vrij soepel zijn en daardoor makkelijker te sturen.

Freeride

Freeride snowboards zijn bedoeld voor gebruik buiten de pistes en voor de snowboarders die van snelheid houden. In vergelijking met de freestyle snowboards, zijn deze boards langer, zodat je meer drijfvermogen hebt op poedersneeuw. De voorkant (nose) van deze snowboards is ook wat langer en breder, zodat je minder snel sneeuw hapt, tijdens het snowboarden. Dit type snowboard is vaak vrij stijf, waardoor deze minder geschikt is voor beginnende snowboarders.

Alpine / race

De snowboards in deze categorie zien er wat anders uit dan de boards in voorgaande categorieën. Deze boards zijn gemaakt om zeer hoge snelheden en perfecte bochten mee te maken en zeker niet om tricks mee te doen. Daarom zijn de snowboards in deze categorie nog stijver, langer en smaller dan de freeride snowboards. De tail is recht en plat, omdat je toch niet achteruit zult boarden. Deze boards zijn voor vergevorderde snowboarders die van snelheid houden.

Eigenschappen

Er is een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen van je snowboard.

Lengte

Over het algemeen kun je zeggen dat een snowboard ongeveer tot je kin moet komen. De keuze voor de lengte van je snowboard wordt echter mede bepaald door je niveau en je gewicht. Ben je een beginnende snowboarder dan zul je beter uit de voeten kunnen met een iets korter snowboard. Een korter snowboard draait makkelijker en zal je dus makkelijker bochten laten maken. Het nadeel van een korter board is dat deze onrustig zal worden bij hogere snelheden. Ben je van plan bij je eerste les al met hoge snelheid van de berg te komen, dan kun je beter kiezen voor een iets langer board. Je zult je kunnen voorstellen dat je een langer board nodig hebt als je vrij zwaar bent. Met een langer board wordt je gewicht verdeeld over een groter oppervlak, waardoor je makkelijker kunt snowboarden.

Breedte

De breedte van je snowboard wordt bepaald door je schoenmaat. Heb je maat 39, dan kun je op snowboards met gemiddelde breedte prima uit de voeten. Heb je echter schoenmaat 45, dan kan het zijn dat je tenen en/of hakken uitsteken over de rand van het snowboard. Als je dan bochten wilt maken, komen je tenen of hakken in de sneeuw en ga je sneeuw happen. Een zogenaamd ‘wide’ board is extra breed, zodat je voeten volledig op het board passen. Deze snowboards zijn juist weer niet geschikt voor mensen met maat 39, omdat je met kleinere voeten en een breder board minder controle over je snowboard hebt. De breedte van je snowboard is perfect als deze even breed is als de lengte van je schoenen.

Flex en torsie

De flex is de stijfheid van je snowboard in de breedterichting. De is afhankelijk van de materialen waar een board van gemaakt is. Met een slapper board kun je makkelijker bochten draaien en het board is vergevingsgezinder. Zo’n board zal bij hoge snelheden minder stabiel zijn. Een stijf board is stabieler en reageert directer en is daardoor juist wel geschikt voor hoge snelheden. Het maken van bochten is met een stijf snowboard weer moeilijker. Voor beginners zou ik daarom een slap board aanraden

De torsie is de stijfheid van je snowboard in de lengterichting. Een slapper board is vergevingsgezinder en is meer geschikt voor gebruik in het funpark. Stijvere boards zijn geschikt voor carven op hogere snelheden. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als bij de flex van je snowboard. Ben je beginner? Kies dan voor een relatief slap board.

Comments are closed.