Snowboardbescherming

Snowboardbescherming

Snowboarden is een heel leuke sport, die helaas niet helemaal zonder gevaren is. Vooral de eerste lessen gaan met vallen en opstaan, maar ook als je al goed kunt snowboarden zul je weleens vallen. Vooral als je een behoorlijke snelheid hebt, kun je hard vallen en daarbij blessures oplopen. Wil je je lichaam zo goed mogelijk beschermen tijdens het snowboarden, kijk dan eens naar de bescherming die verkrijgbaar is.

Snowboardhelm

Een snowboardhelm is een essentieel onderdeel van je snowboard outfit/uitrusting. Naar mijn mening zou je nooit zonder helm moeten snowboarden. Daarom heb ik het nut van de helm uitgebreid beschreven onder het kopje ‘snowboardhelm’.

Polsbescherming

Je hebt in ‘Leren snowboarden, les 1’  al kunnen lezen dat het belangrijk is dat je weet hoe je moet vallen. Zowel bij voor- als achterover vallen, heb je de reflex jezelf op te vangen met je handen. Wanneer je de klap direct met je handen opvangt, krijgen je polsen het zwaar te verduren. Om te voorkomen dat je pols achterover klapt en je daardoor je pols kneust of breekt, is het heel verstandig polsbeschermers te dragen. Polsbeschermers hebben een soort spalk aan de bovenkant van je pols, waardoor je pols niet dubbel kan klappen. Er zijn ook speciale snowboardhandschoenen verkrijgbaar, waar een zelfde soort spalk al in zit. Wil je deze kopen? Zorg er dan voor dat ze goed passen, anders hebben de beschermers geen zin en kun je jezelf zelfs verwonden. Vooral voor beginnende snowboarders zijn polsbeschermers zeker aan te raden.

Kniebescherming

Het is je vast niet ontgaan dat je vooral in het begin met snowboarden veel zult vallen. Om je knieën wat te ontlasten en niet helemaal bont en blauw van de piste te komen, kun je – vooral in het begin – kniebescherming gebruiken. Je hebt kniebeschermers die je over je broek kunt dragen, maar ze zijn ook iets kleiner verkrijgbaar, zodat je ze onder je broek kunt dragen. Het oog wil tenslotte ook wat J. Welke je ook koopt, zorg ervoor dat ze goed passen en op hun plek blijven zitten. Koop je kniebeschermers die je om je been kunt doen en tevens met klittenband kunt verstellen, dan zit je goed.

Impactshort

Een impactshort ziet eruit als een soort fietsbroek, maar dan met extra dikke voering aan de achterkant en op je heupen. Deze voering zorgt ervoor dat je heupen en stuitje goed beschermd zijn als je valt. Als je je snowboardbroek er overheen draagt, zie je er niets van. Weinig reden dus om geen impactshort te dragen.

Backprotector

Een backprotector of rugbeschermer zorgt er bij een val voor, dat de kracht wordt verdeeld en het letsel aan de rug wordt verminderd. Backprotectors zijn er in verschillende soorten. Je kunt een backprotector kopen die je omdoet als een soort rugtas, met een brede klittenbandsluiting rond je middel. Je kunt ook kiezen voor een backprotector die je als een vest zonder mouwen aantrekt. Deze heeft vaak een rits aan de voorkant en ook een brede klittenbandsluiting rond de middel. Een backprotector heeft een aantal hard kunststof lamellen, waardoor deze flexibel is en je rug toch zal beschermen. Het belangrijkste bij het kopen van een backprotector is dat deze goed past. Hij dient de vorm van je rug te volgen, wanneer je in de snowboardhouding staat.

Veiligheidsriem

Een veiligheidsriem is een riem om je voorste been, die je aan de binding van je snowboard kunt bevestigen. Het lijkt misschien overbodig, omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat je voeten uit je snowboard bindingen zullen schieten, toch is een dergelijke riem wel aan te raden. Wanneer je snowboard namelijk gaat glijden zonder dat je erop staat, kan deze als een ongeleid projectie over de piste schieten en daardoor andere wintersporters verwonden.

Zonne-/sneeuwbril

Een sneeuw- of zonnebril zal je niet zozeer beschermen wanneer je valt, maar is voor de bescherming van je ogen wel degelijk belangrijk. De sneeuw weerkaatst de UV straling van de zon, waardoor je een beschadiging aan je ogen kunt oplopen. Draag, wanneer de zon schijnt, een zonnebril met een hoge UV bescherming. Wanneer het sneeuwt, kun je kiezen voor een goed afsluitende sneeuwbril met UV bescherming.

Comments are closed.